|
Harem-World 4.0 (a może 4.1) |
| Autor |
Wiadomość |
Frozzer
Administrator

|
Wysłany: 2009-06-28, 14:46 Harem-World 4.0 (a może 4.1)
|
|
|
Witam!
Obecnie trwają rozmowy z pewnymi osobami nad napisaniem większości gry w całkiem nowy sposób, gra byłaby dostępna w dwóch odmianach (równoległe działanie, nie dwie osobne gry):
- dynamiczne WWW
- aplikacja na iPhone
celem tego tematu jest zebranie sugestii jak zoptymalizować obsługę większości zakładek tj. aby były one łatwiejsze w obsłudze, szczególnie te, które dotyczą czynności powtarzalnych (stadnina, harem, córki itp)
W nowym Haremie planowane są:
- ataki jak w grach strategicznych na PC (pole bitwy, przesuwanie jednostek),
- naturalnie armie zamiast pojedynczych sztuk,
- rezygnacja z doświadczenia pojedynczego oddziału na rzecz zbieranego doświadczenia władcy,
dlatego o tych sprawach można nie pisać :)
Wiem, że ostatnio nas mało, może jednak ktoś się podzieli sugestiami |
_________________ Najlepsze w Harem-World jest to, że ma takiego admina jak ja :D |
|
|
|
 |
kafar
|
Wysłany: 2009-06-28, 20:52
|
|
|
| Myślę że przyda się też ułatwić poszukanie wrogich armii , z tego co pamiętam te czynności zajmowały mi zbyt wiele czasu i był trochę monotonne . Póki co w harem nie gram , ale chętnie przetestuję go po zmianach . |
_________________ ID: 300448
Des: 1 |
|
|
|
 |
koralik
Gość
|
Wysłany: 2009-06-28, 21:08
|
|
|
| jak usunąć tu konto :( ?? |
|
|
|
 |
PenTus
PT
|
Wysłany: 2009-06-29, 15:16
|
|
|
Nie wiem jak na iPhonie, więc będe sie wypowiadał tylko w PC realiach. Jak wspominał Kafar - przydała by sie jakaś informacja o armii - może od razu na mapie, a nie otwieranie wielkiej liczby zakładek. Chyba by wystarczyło samo zaznaczenie, że cokolwiek tam stoi, choć mogło by tez podawać co
Albo np. armia o sile bojowej większej to czerwona kropka, inna to zółta a leszcze to biała :P
To by dodało dynamizmu grze IMO.
Poza tym stadniny - bo to była tragedia, może za to jedną stadnine - w jednym miejscu ale za to bardziej wydajną. Albo jakąś opcję automatycznego ogarniania stadniny
Jeszcze mi się nasuwa - usunięcie niepotrzebnych/niewykorzystywanych jednostek, chyba że po zmianie przebiegów bitwy te dotychczas niewykorzystywane nabiorą jakiegoś aspektu strategicznego - np. mięso armatnie |
|
|
|
 |
Frozzer
Administrator

|
Wysłany: 2009-06-29, 21:26
|
|
|
| Liczba jednostek zmniejszy się do 60, liczba badań afair do 12. trzeba będzie odkryć wszystkie jednostki, aby wejść na następny poziom. |
_________________ Najlepsze w Harem-World jest to, że ma takiego admina jak ja :D |
|
|
|
 |
azcar
|
Wysłany: 2009-06-30, 20:16
|
|
|
kolejkowanie ustawionej liczby zon jednym przyciskiem, a nie klikanie 10 razy
stadnina to samo - za duzo klikania - w każdej koloni..
przeszukiwanie mapy to syzyfowa praca, dlatego nas tak mało |
|
|
|
 |
Micha (1912)
MRuczki
|
Wysłany: 2009-07-03, 21:07
|
|
|
a w dodatku co mozna jeszcze wiecej osiągnąc bedąc na 14 lvl zwłaszcza ze itak jak zrobie dużą armie to czesc z nich i tak odejdzie przy dziedziczeniu mozna by to zmienic zeby nie odchodziły jednostki z doświadczeniem pow 2 to by mobilizowało do walki
tokie tam mi sie nasunely propozycje |
_________________ ID: 176
Des: 5 |
|
|
|
 |
bqbbqb
Moderator

|
Wysłany: 2009-07-04, 02:52
|
|
|
| Frozzer, weź coś zrób z wysyłką szpiegów, przy większej ilości, to się zaklikać można. Oprócz tego, tworzenie armii - może warto by wpisać 30 jednostek po 100 a nie walić 30 razy w F5. A i dlaczego tylko iPhone? Ja lubiłem grać przez operamini, choć łatwe to nie było zwłaszcza po wyłączeniu obrazków. |
_________________ Obrazek: http://mordaha.com/sc2l.jpg
To jest Starcon2 zapuszczony z DosBox, pod X-ami w Debianie, który jest odpalony z VMWare zainstalowanym na WinXP.
Gdzie mam zadać pytanie o brak dźwięku? |
|
|
|
 |
azcar
|
Wysłany: 2009-07-07, 00:17
|
|
|
| bqbbqb napisał/a: | | A i dlaczego tylko iPhone? Ja lubiłem grać przez operamini, choć łatwe to nie było zwłaszcza po wyłączeniu obrazków. |
ja gram wiecej na operzemini niz na PC, na skinie midicata tym bialym, i ogolnie powiem,że jest w miarę wygodnie - po przyzwyczajeniu się, tutaj po prostu pomoglby jakis dobry skin na komorki, tak mi sie wydaje :) |
|
|
|
 |
oaklawn
Moderator DK & WTP
|
Wysłany: 2009-07-09, 07:29
|
|
|
| co do szpiegow to po prostu powinni dawac jakies raporty, jesli mamy rozstawionych szpiegow i cos stanie na tym miejscu to np moglby byc przycisk zbierz raporty i pokazala by sie lista gdzie stoja jakies jednostki, raporty mozna by bylo zrobic np z min godzinnymi odstepami |
|
 |
midicat
Moderator Haremaster

|
Wysłany: 2009-07-09, 12:46
|
|
|
| oaklawn napisał/a: | | co do szpiegow to po prostu powinni dawac jakies raporty, jesli mamy rozstawionych szpiegow i cos stanie na tym miejscu to np moglby byc przycisk zbierz raporty i pokazala by sie lista gdzie stoja jakies jednostki, raporty mozna by bylo zrobic np z min godzinnymi odstepami |
Takie rozwiązanie miałoby sens i w znaczący sposób uatrakcyjniłoby grę. Trzeba pamiętać, że wszystkie czynności, które są bez sensu powtarzane i żmudne, powodują zniechęcenie do gry. Przykłady
• Harem:
→ trenowanie wielbłądów
→ kolejkowanie żon
→ sprawdzanie szpiegów
• Ikariam:
→ transport wina do miast
• Zielone imperium:
→ klikanie w każdej kratce żeby posadzić roślinkę, a później żeby podlać
• The West:
→ przebieranie się w kółko do każdej pracy (brak możliwości zapisania zestawu)
To są wrażenia z gier w które gram, lub w które grają moi znajomi.
A wracając do raportu od szpiegów, byłoby to mobilizacją, żeby robić więcej szpiegów, rozstawiać ich w strategicznych miejscach i co jakiś czas sprawdzać, czy jest coś ciekawego w zasięgu ich pola widzenia. Można ewentualnie wprowadzić jakąś drobną opłatę za zebranie raportów, ale nie może być zbyt wysoka, bo trzeba pamiętać, że docelowo trzeba będzie odpytać kilka tysięcy szpiegów. |
_________________ http://midicat.net/
ID: 300591 Des: 1
 |
|
|
|
 |
kafar
|
Wysłany: 2009-07-11, 20:04
|
|
|
| midicat napisał/a: | | opłatę za zebranie raportów | rozumiem że wirtualną ;). | Cytat: | | co do szpiegow to po prostu powinni dawac jakies raporty, jesli mamy rozstawionych szpiegow i cos stanie na tym miejscu to np moglby byc przycisk zbierz raporty i pokazala by sie lista gdzie stoja jakies jednostki, raporty mozna by bylo zrobic np z min godzinnymi odstepami | pomysł dobry , ale co z rozstawionymi kolektorami , czy też dawały by rw? |
_________________ ID: 300448
Des: 1 |
|
|
|
 |
masa
|
Wysłany: 2009-07-11, 20:46
|
|
|
| to jest bardzo dobry pomysł z tymi szpiegami, wielu graczy wróciło by do gry, i było by z kim walczyć popieram, więc kiedy zmiany!? hehe |
|
|
|
 |
midicat
Moderator Haremaster

|
Wysłany: 2009-07-14, 20:24
|
|
|
| kafar napisał/a: | | rozumiem że wirtualną |
Kilka diamentów
| kafar napisał/a: | | pomysł dobry , ale co z rozstawionymi kolektorami , czy też dawały by rw? |
Nie, tylko szpiedzy.
Dodatkowo można rozważyć wprowadzenie badania, które zwiększa zasięg widzenia szpiega:
- poziom 0 - tylko tam gdzie stoi
- poziom 1 - odległość 1 (czyli 4 sąsiednie pola)
- poziom 2 - odległość 1,5 (czyli dodatkowo po skosie - razem 8 pól)
- poziom 3 - odlegość 2 (czyli dodatkowe 4 pola - razem 12 pól)
- poziom n - (n*4) sąsiednich pól
Przy czym n ograniczone do wartości powiedzmy 10 i badanie odpowiednio drogie. |
 |
|
|
|
 |
midicat
Moderator Haremaster

|
Wysłany: 2009-07-26, 18:11
|
|
|
| koralik napisał/a: | | jak usunąć tu konto :( ?? |
Frozzer, zablokuj gościom (niezalogowanym) możliwość pisania w tym wątku, bo dzisiaj usuwałem posty jakiegoś przeklinającego kretyna. |
 |
|
|
|
 |
Frozzer
Administrator

|
Wysłany: 2009-07-29, 23:36
|
|
|
| midicat napisał/a: | | koralik napisał/a: | | jak usunąć tu konto :( ?? |
Frozzer, zablokuj gościom (niezalogowanym) możliwość pisania w tym wątku, bo dzisiaj usuwałem posty jakiegoś przeklinającego kretyna. |
wiem, że dopiero teraz, ale zrobione
Co do wizji HW nowego:
rodzi się w wielkich bólach, ale wygląda na to, że to będzie całkiem coś nowego (tzn na tym pomyśle coś zbudowanego od zera). Powodów jest wiele - mała społeczność graczy, zmiana tendencji itp itd.
jesli to przejdzie w wersji jaka obecnie jest tworzona, to na pewno oznaczać będzie całkowitą kasację obecnego dorobku i "początek od zera". |
|
|
|
 |
juniorex01
|
Wysłany: 2009-11-02, 23:40
|
|
|
| No to trochę lipowato z tą kasacją całkowitą:( |
_________________ ID: 3853
Des: 2
 |
|
|
|
 |
masa
|
Wysłany: 2009-11-07, 02:37
|
|
|
| zdecydowanie nie popieram likwidacji kont, 2 lata w plecy, tyle nocek nieprzespanych chyba nie dla tego żeby zacząć teraz od nowa? |
|
|
|
 |
azcar
|
Wysłany: 2009-11-07, 11:48
|
|
|
| masa napisał/a: | | 2 lata w plecy | ty tylko 2 lata
a ogolnie, w imie lepszej grywalności.. moze warto co ? |
|
|
|
 |
masa
|
Wysłany: 2009-11-18, 21:45
|
|
|
| myśle że lepiej coś innego zrobić by grywalnośc była lepsza jak teraz, a nie odrazu od zera.. |
|
|
|
 |
|
|